Open Menu

LEINER-ABC

Terrasbeglazingsysteem, zonweringen en beschaduwingssystemen creëren extra levensruimte op balkon en terras – zowel in plaats als tijd. Ze bieden niet alleen bescherming tegen zon, uv-stralen, regen en wind, maar beschermen ook tegen nieuwsgierige blikken en zijn duurzame hulpmiddelen voor het besparen van energie. In ons LEINER ABC geven we op begrijpelijke wijze toelichting bij de belangrijkste begrippen rondom terrasbeglazingsysteem, zonweringen en de diverse functies ervan.

 

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z

Acrylvezel

Voor de vervaardiging van zonweringdoeken wordt voornamelijk acryl gebruikt. Acrylvezels onderscheiden zich, doordat deze bestand zijn tegen sterke zonnestraling en uitermate scheur- en kleurvast zijn.

ARCO

De naam voor de serie LEINER-raamzonweringen in halfronde cassettevorm. De cassettes zijn verkrijgbaar in uiteenlopende maten voor allerlei raamafmetingen en doekhoogten. De ARCO is als valarm- en verticale zonwering (ook windstabiel) of als screen (zie screen (markisolette)) verkrijgbaar.

AREA classic

AREA classic is het kubusvormige terrasbeglazingssysteem met dakoverstek en desgewenst met ervoor gehangen regengoot.

AREA exclusiv

AREA exclusiv is het kubusvormige terrasbeglazingssysteem zonder dakoverstek, met geïntegreerde regengoot en verborgen waterafvoer.

AREA fix

The AREA exclusiv is the cubic terrace glass system without a projecting canopy, with integrated rain gutter and concealed drainage.

AREA FREE

AREA free is een gemotoriseerd dakschuifraam dat heel comfortabel kan worden geopend via de draadloze io-besturing. AREA free zorgt voor het bioklimatische effect onder het terrasdak.

AREA led

Area led is ons individuele verlichtingssysteem met dimbare led-elementen voor het AREA terrasbeglazingssysteem. Een latere montage in de spanten van het AREA terrasbeglazingssysteem is te allen tijde mogelijk.

AREA slide

AREA slide is het glazen schuifsysteem van LEINER waarmee u uw overkapping in een handomdraai kunt sluiten. Dit systeem kan ook worden gecombineerd met andere LEINER-producten zoals bijvoorbeeld PERGOLA SUNRAIN Q.

AREA slim

AREA slim is een solide vaste beglazing die u en uw favoriete plekje beschermt tegen schuin invallende regen en wind en die dankzij het bijna frameloze glassysteem maximale transparantie en nagenoeg onbeperkt zicht naar buiten biedt.

Armhouder

Armhouders behoren tot de sterkst belaste elementen van een zonwering en worden bij LEINER vervaardigd van gehard aluminium. De armhouders moeten extreme hefboomkrachten kunnen weerstaan, omdat zij het bevestigingspunt zijn voor de knikarmen van de zonwering.

Bevestigingsklem

De elementen waarmee de zonwering aan de wand, het plafond of de dakspanten bevestigd wordt, worden bevestigingsklemmen genoemd. Zonweringen met een draagbuis worden direct in deze klemmen gehangen; bij cassette-zonweringen wordt de cassette zelf met de klem verbonden.

BIOKLIMATISCH EFFECT

Als het AREA free dakschuifraam wordt geopend, ontstaat onder het terrasdak een gerichte ventilatie. 's Zomers kan de warme lucht naar boven ontwijken en koelere lucht onder het terrasdak nastromen.

Breedte van de zonwering

De breedte van een zonwering is per definitie groter dan de breedte van het zonweringdoek.

CALYPSO ROLL

De naam voor de zijdelingse zonwering van LEINER. Zij beschermt u tegen zonnestralen, een lichte bries en nieuwsgierige blikken van opzij – de perfecte aanvulling voor uw terras of balkon. Ze wordt verticaal aan de wand bevestigd en kan handmatig horizontaal worden uitgetrokken. Een veeras zorgt ervoor dat het doek bij het insturen weer zelfstandig oprolt. De CALYPSO ROLL is bij LEINER ook verkrijgbaar als schuine installatie.

CANTO

De naam bij LEINER voor de serie raamzonweringen in hoekige cassettevorm (zie ARCO). De CANTO is als valarm- en verticale zonwering (ook windstabiel) of als screen (zie screen (markisolette)) verkrijgbaar.

Cassettezonwering

De cassette-zonwering bestaat uit geëxtrudeerde aluminiumprofielen. Bij een gesloten cassette verdwijnt de complete zonweringtechniek in de binnenruimte van deze profielen. Het zonweringdoek en de -techniek worden zo beschermd door de profielen.

Dakbreedte

Dit is de complete breedte van een AREA installatie, incl. zijkap links en rechts van elk 19 mm.

Dakdiepte

De dakdiepte van een AREA classic-installatie beschrijft de afmeting van de achterkant van de wandaansluiting, incl. dakoverstek zonder goot. De dakdiepte van een AREA exclusiv-installatie beschrijft de afmeting van de achterkant van de wandaansluiting tot de voorkant van de regengoot.

Dakspanthouder

De dakspanthouder, ook wel dakspantklem genoemd, is vereist om de zonwering aan een dakspant te bevestigen.

Doekrol

Het zonweringdoek wordt op de draaibaar gelagerde doekrol gerold. De aandrijving van de zonwering (windwerk of motor) is eveneens in de (meestal stalen) doekrol ondergebracht.

Draagbuis

De draagbuis is gewoonlijk van staal. Daaraan zijn de armhouders met de knikarmen en de bevestigingsklemmen aangebracht. De draagbuis leidt de optredende krachten van het zonweringdoek naar de bevestiging van de zonwering in het metselwerk. Hoe groter de afmetingen van de draagbuis, hoe groter de krachten die kunnen worden overgebracht – LEINER gebruikt draagbuizen van 40 x 40 millimeter.

Draaistang

Knikarmzonweringen met handbediening worden in- en uitgestuurd via een windwerk dat per draaistang wordt bediend. LEINER gebruikt daarvoor draaistangen met een optimaal bedieningscomfort.

Drie-D-sensor

De 3D-sensor is een speciale windwachter van Somfy voor radiografisch bestuurbare motoren (zie windwachter). De sensor, die draadloos opzij aan het uitvalprofiel voorlijst wordt aangebracht, stuurt deze automatisch in bij te hoge windkracht.

Elektrische aandrijving

In de standaarduitvoering heeft de zonwering de elektrische aandrijving. Het betreft daarbij een zogenaamde buismotor die in de doekrol geschoven is.

EN 1090

Is een strikt noodzakelijke certificering van de fabrikanten en leveranciers voor dragende onderdelen van aluminium en staal. Terrasbeglazingssystemen/koude daken moeten strikt worden gecertificeerd volgens EN 1090. Wie dergelijke systemen in omloop brengt als deze niet gecertificeerd zijn, is strafbaar in geval van schade. Niet-gecertificeerde systemen houden een hoog veiligheidsrisico in. LEI NER voldoet aan alle voorwaarden en is gecertificeerd volgens EN1090.

EN 13561

Om de gebruiker voor kwalitatief slechte zonweringen en daarmee ook voor letsel te behoeden, zijn zonweringfabrikanten sinds 01-03-2006 verplicht, hun producten van een CE-kenmerk te voorzien. Dat betekent dat zonweringen zonder CE-kenmerk niet in omloop mogen worden gebracht. Belangrijke bestanddelen van de Euronorm EN 13561 zijn bijvoorbeeld de veiligheidswindlast (zie windweerstandsklasse) en de waterlast (zie regenweerstandsklasse).

Energiebesparing

Zonweringen helpen ook om energie te besparen. Door het vroegtijdige uitsturen van zonweringen worden vertrekken beschermd tegen oververhitting. Vooral in vertrekken met een airco kan het vereiste koelvermogen van de airco hierdoor aanzienlijk worden verminderd.

Enkel veiligheidsglas (EVG)

Door een thermische behandeling van het glas krijgt het enkele veiligheidsglas (EVG) nieuwe materiaaleigenschappen die meer veiligheid bieden. Als het glas breekt, ontstaan bij EVG geen gevaarlijke scherven, waardoor het gevaar voor letsel afneemt. EVG is bovendien extreem belastbaar, buig- en slagvast. EVG wordt toegepast bij AREA fix en AREA slide.

Gedeelde VARIO-VOLANT

Een gedeelde VARIO-VOLANT (zie VARIO-VOLANT) bestaat uit twee van elkaar gescheiden bedienbare verticale doeken aan de voorzijde van het uitvalprofiel van uw zonwering. Met name bij zeer brede installaties kan de individueel gewenste zonbescherming met deze speciale uitvoering worden aangepast aan de stand van de zon.

Geëxtrudeerd aluminium

Aluminium kan onder zeer hoge druk vervormen. Bij het extruderen wordt aluminium door een vorm gedrukt. Er ontstaan profielen die bijvoorbeeld als cassettes van cassette-zonweringen kunnen worden gebruikt.

Gehard aluminium

Een speciale legering die door middel van een later plaatsvindend thermisch proces extra gehard wordt. Dit materiaal heeft een lange levensduur, is robuust en voldoet aan de strengste veiligheidseisen. Door de speciale LEINER-productiemethode wordt de krachtweerstand verdubbeld en een trekvastheid van maar liefst 350 N/mm² bereikt. Ook zonweringen met een uitval van 4 meter of extra VARIO-VOLANTS met zware profielen kunnen daarmee probleemloos worden gerealiseerd.

Gelaagd veiligheidsglas (GVG)

Gelaagd veiligheidsglas (GVG) bestaat uit minimaal twee glasplaten die met een scheidingsfolie verlijmd en dus tot een eenheid verbonden zijn. Het beglaasde oppervlak blijft in geval van breuk gesloten omdat de glassplinters aan de folie blijven hechten. Dankzij het gebruik van GVG bij wordt het terrasbeglazingssysteem AREA in geval van glasbreuk letsel voorkomen. Zie in het lexicon onder Bovenhoofdse beglazing

Geleider bij AREA slide

De geleider, ook wel plafondgeleider genoemd, is in eerste instantie bedoeld als geleiding voor de afzonderlijke elementen van het glazen schuifsysteem AREA slide. Zie in het lexicon onder AREA slide

Golven in het naad- en baanbereik

Bij de vervaardiging wordt het zonweringdoek aan de naden dubbel gelegd en gestikt. Bij het oprollen van het doek op de doekrol ontstaan verschillende wikkeldiameters die door de spanning van de knikarmen en het doorhangen van de profielen golven vormen. Vooral acryldoeken neigen tot golfvorming als ze bij regen worden gebruikt.

Gording

Dit is het belangrijkste onderdeel van de gepatenteerde LEINER SUNRAIN-zonwering. Twee gordingen die beweeglijk op de stabiele knikarmen gelagerd zijn, steunen het zonweringdoek van de SUNRAIN-zonwering en voorkomen dat het doek doorhangt. Het op deze wijze gespannen doek laat het regenwater aflopen.

Hellingshoek

De hellingshoek wordt bij de montage van de zonwering ingesteld.

Impregnering

De 'uitrusting' ofwel impregnering van de LEINER-zonweringdoeken beschermt de vezels ervan tegen milieu-invloeden. Ze werkt vuil-, vet-, water- en olieafstotend. Door speciale textielveredelingsmethoden wordt het uit de natuur bekende lotuseffect nagebootst, wat de vorming van schimmel en algen op het doek remt.

IO-RADIOTECHNOLOGIE

Het bidirectionele radioprotocol is een betrouwbare en veilige technologie met een datafeedbackfunctie. Zo kunnen gebruikers de status van het 'verzendende toestel' te allen tijde en overal vandaan controleren. De bediening is ontwikkeld voor de mobiele afstandsbediening per smartphone. De io-radiotechnologie vormt de basis voor een smart home en kan te allen tijde uitgebreid en achteraf uitgerust worden.

Kantelscharnierhouder

Door de kantelfunctie van de armhouder (zie armhouder) is juist bij cassette-zonweringen een duurzaam betrouwbaar sluitgedrag gewaarborgd. Eenvoudig ontworpen armhoudersystemen sluiten vaak niet duurzaam, terwijl bovendien het doek sneller vuil wordt. De geïntegreerde opwaaibeveiliging in de kantelscharnierhouder stabiliseert bovendien de knikarmen bij een lichte bries.

Knikarm

De knikarmen zijn de belangrijkste elementen van een zonwering, want zij zorgen voor de nodige spanning van het zonweringdoek. Binnenliggende veren trekken het doek strak via een zogenaamde flyerketting. LEINER-knikarmen zijn extreem robuust en onderscheiden zich door een duurzaam gelijkblijvende veerspanning.

Knikarmdelen

De knikarmdelen zijn de zwaarst belaste onderdelen aan de knikarm en worden dus bij LEINER gemaakt van gehard aluminium.

Knikvouwen

Knikvouwen ontstaan bij de confectie van het zonweringdoek en zijn helaas niet helemaal te vermijden. In het tegenlicht zijn ze herkenbaar als dunne, donkere strepen die echter geen enkele invloed hebben op de werking en de levensduur van een zonweringdoek.

Koppelinstallaties ( = gekoppelde installaties)

LEINER produceert enkele installaties met een breedte van maximaal 650 cm. Bij grotere breedten wordt de installatie in twee delen vervaardigd en dan gekoppeld – daarbij bevindt de aandrijving zich slechts in een van de beide delen.

Koud dak

Ons terrasbeglazingssysteem AREA is een zogenaamd koud dak. Een thermische scheiding van de profielen, zoals bijvoorbeeld bij een serre, is hier niet gegeven. Koude daken bieden voldoende zon- en weerbescherming voor de professionele en de particuliere sector. Zie in het lexicon onder Thermische scheiding

LEINER LOUNGE KLEUREN

De LEINER LOUNGE KLEUREN worden gebruikt op de zonweringelementen en onderscheiden zich door een zeer fijn gestructureerd oppervlak en een speciaal metallic-effect. De hoogwaardige poedercoating is in totaal 18 kleuren verkrijgbaar en bovendien extreem robuust.

Looprail bij AREA slide

De looprail wordt ook vloerrail genoemd. Hierop staan en lopen de afzonderlijke elementen van het glazen schuifsysteem AREA slide. Zie in het lexicon onder AREA slide

Magneetslot

Dit is de comfortabele standaardvergrendeling en –bedieningsvariant voor ons glazen schuifsysteem AREA slide.

Noodafvoer

Door middel van de noodafvoer, die in alle profielen van het AREA terrasbeglazingssysteem geïntegreerd is, wordt water- en vorstschade in de profielen effectief voorkomen omdat het water meteen wordt afgevoerd.

Noodhandbediening motoren (SAFETY MOTION)

De noodhandbediening SAFETY MOTION is het concept voor noodgevallen – als de radiografisch bestuurbare motor van uw zonwering eens niet mocht functioneren, kan de zonwering met de noodhandbediening worden gesloten met behulp van de draaistang.

Onderdakzonwering

Deze wordt bij glazen terras-/verandadaken onder de beglazing aangebracht. De onderdakzonwering is zodanig geconstrueerd dat deze speciaal geschikt is voor plaatsen die tegen de wind beschut zijn.

Open knikarmzonwering

Een open knikarmzonwering heeft geen profielen die het zonweringdoek en de techniek tegen weersinvloeden beschermen. Daarom zijn ze vooral geschikt voor de montage onder balkonplafonds of dakoverstekken. Als aanvullende accessoire is echter een regenbeschermdak verkrijgbaar (zie regenbeschermdak).

Poedercoating

De aluminiumelementen hebben doorgaans een poedercoating. Bij de poedercoating wordt een kleurpoeder op het te coaten oppervlak gesproeid en dan door een thermische behandeling »ingebakken«. Gepoedercoate oppervlakken zijn extreem robuust en kleurvast.

Precontraint 302

Het speciale, ultrasterke pvc-materiaal werd speciaal ontwikkeld voor het gebruik als zonweringdoek. Het wordt gebruikt voor LEINER-SUNRAIN-zonweringen, is 100 % waterdicht, geurneutraal en moeilijk ontvlambaar (B1); bovendien is het lengtestabiel, robuust en eenvoudig te reinigen. Precontraint 302-doek heeft in elke kleur – ook in wit – de hoogste zonbeschermingsfactor 80.

Radiografisch bestuurbare motor

De radiografisch bestuurbare motor is een elektrische aandrijving met geïntegreerde ontvanger. Via een handzender kan de aandrijving eenvoudig en zonder schakelaar bediend worden. Een voordeel is de ongecompliceerde montage.

Radiografische bediening

Een elektrische aandrijving kan ook via een externe (extra) radiografische ontvanger worden aangedreven. Bij een latere uitrusting is dat ook aanbevolen.

Regen- en zonwering

De normale zonweringen zijn over het algemeen slechts in beperkte mate geschikt voor gebruik bij regen. Speciale regen- en zonweringen zorgen voor een gecontroleerde waterafvoer en zijn voor het gebruik bij regen en zon ontwikkeld (zie SUNRAIN).

Regenbestendigheid

De regenbestendigheid van een zonweringdoek is afhankelijk van het gebruikte materiaal. Acryldoeken hebben een waterafstotende impregnering en kunnen bij lichte regen en dienovereenkomstige helling van het zonweringdoek uitgestuurd blijven. Geschikter zijn echter de 100 % waterdichte doeken van pvc (Precontraint 302) die ook bij langdurige regenval kunnen worden gebruikt.

Regendak

Het regendak, ook beschermdak genoemd, beschermt de open knikarmzonwering in ingestuurde toestand tegen weersinvloeden en verontreinigingen – het is vooral aan te bevelen als de zonwering aan een onbeschermde gevel is gemonteerd. Als alternatief biedt LEINER een gepatenteerd, verstelbaar regendak aan voor de optimale aanpassing aan de ingestelde zonweringhelling. Dit is ook aan te bevelen voor semi-cassettes en cassette-zonweringen.

Regengoot

Bij een dienovereenkomstige hellingshoek van de zonwering kan regenwater gecontroleerd weglopen. Echter, niet alle zonweringen zijn geschikt voor gebruik bij regen. Als het doek van de zonwering in natte toestand wordt ingerold, dient het bij de volgende gelegenheid weer te worden uitgestuurd om te kunnen drogen, omdat anders vochtvlekken kunnen ontstaan.

Regengoot

Een in het uitvalprofiel geïntegreerde regengoot zorgt voor een gecontroleerde waterafvoer naar opzij.

Regenwachter

Als de zonwering met een elektrische aandrijving is uitgerust, kan ze bovendien worden bestuurd door middel van een regenwachter. Deze zorgt ervoor dat de zonwering automatisch instuurt als het begint te regenen.

Regenweerstandsklasse

Zonweringen worden volgens de Europese norm EN 13561 onderverdeeld in verschillende regenweerstandsklassen. Er zijn drie klassen: 0, 1 en 2. Zonweringen van klasse 0 zijn niet geschikt voor gebruik bij regen. Zonweringen van klasse 1 houden een regenhoeveelheid van max. 17 l per m² en uur stand; zonweringen van klasse 2 tot max. 56 liter per m² en uur. Opgelet! De regenweerstandsklasse zegt niets over de mogelijke vorming van een waterzak in het zonweringdoek. Het model SUNRAIN van LEINER is wereldwijd de enige zonwering die bij vijf graden hellingshoek (bij een enkele installatie) voldoet aan regenweerstandsklasse 2.

Screen (markisolette)

De screen is een bijzondere variant bij de raamzonweringen. Het zonweringdoek verloopt bij dit model eerst verticaal en daarna zorgen de valarmen (ca. 60 cm) via een omkering voor een helling tot 140 graden.

Semi-cassette

Semi-cassettes onderscheiden zich door een groot uitvalprofiel en beschermen doek en techniek tegen met name weersinvloeden van voren. Bij dit zonweringmodel is de achterkant gewoonlijk niet beschermd.

Smalle zonwering

Zij is de ideale oplossing voor krap bemeten bouwsituaties. De smalle zonwering heeft elkaar kruisende knikarmen en biedt daarmee op stabiele wijze meer uitval dan breedte.

SMART HOME

In het Nederlands 'intelligent huis'. Een huishouden waarin apparaten onderling communiceren en centraal worden bediend. Gemotoriseerde zonweringsystemen kunnen in een smart home worden geïntegreerd. De bediening geschiedt per smartphone of computer.

SMART HOME READY

Als SMART HOME READY (SHR) duiden wij alle producten aan die met hun io-radiotechnologie de basis vormen voor een smart home. Alle producten met SHR-kenmerking kunnen direct of achteraf in een SOMFY SMART HOME worden geïntegreerd. De voorwaarde voor de integratie in een SMART HOME is dus gegeven.

Sneeuwlast

De sneeuwlast is de last waarmee de sneeuw op grond van zijn gewicht op het gebouw inwerkt – en wel als zogenaamde oppervlaktelast verticaal ten opzichte van het grondoppervlak. Deze is afhankelijk van de geografische ligging en de hoogte boven NAP. Voor een juiste en vooral veilige configuratie van uw terrasbeglazingssysteem moet de voor uw omgeving aangegeven sneeuwlast absoluut in acht worden genomen. De te realiseren bouwgrootte is namelijk afhankelijk van de regionale sneeuwlastklasse. Een veilige montage is niet mogelijk als geen rekening wordt gehouden met de regionale sneeuwlast. Zie in het lexicon onder Sneeuwlastzones

Sneeuwlastzones

De basis voor de berekening van de potentiële sneeuwlast is de sneeuwlastzone waarin het gebouw staat. Deze vormt namelijk de basis voor een correcte statische configuratie van het dak (bijv. afmeting, belasting) in de dienovereenkomstige regio/streek. Duitsland is bijvoorbeeld onderverdeeld in vijf sneeuwlastzones. Meer informatie over de sneeuwlastzone op de montageplaats vindt u onder www.schneelast.info De sneeuwlastzone moet om veiligheidsredenen strikt in acht worden genomen. Zie in het lexicon onder Sneeuwlast

Statische berekening

De statische berekening van LEINER is een gekeurde statische berekening voor de zelf geproduceerde terrasbeglazingssystemen. Alle LEINER AREA terrasbeglazingssysteem werden statisch berekend, en vervolgens door het bouwtoezicht gecontroleerd en vrijgegeven.

SUNRAIN

Gebruikelijke zonweringen met normale zonweringdoeken zijn slechts in beperkte mate geschikt voor gebruik bij regen. SUNRAIN-zonweringen zijn een gepatenteerde innovatie van LEINER en als merk geregistreerd. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik bij zon en regen en zijn uitgerust met een 100% waterdicht, ultrasterk pvc-materiaal (zie precontraint 302). Al vanaf een hellingshoek van vijf graden – normaal gesproken hebben zonweringen minimaal 15 graden nodig – loopt het regenwater gecontroleerd weg. Dankzij de speciale geometrie van de knikarm is bovendien meer »ruimte« onder de zonwering beschikbaar.

SUNSHINE

SUNSHINE-zonweringsystemen zijn bedoeld als zuivere zonbeschermingen. Hier zijn vrijstaande zonweringen (bijv. GASTRO SUNSHINE) en pergola-installaties (PERGOLA SUNSHINE) verkrijgbaar; een uitvoering als SUNRAIN voor zon- en regenbescherming is echter ook mogelijk.

SZ

De SZ is een windstabiel zonweringsysteem met een ritsgeleiding in de zijdelingse geleiders, het zogenaamde ZIP-systeem. De maximale windbelastbaarheid is afhankelijk van de grootte en de montagesituatie.

TEMPOTEST STARSCREEN

Het geperforeerde, licht doorschijnende weefsel is uitermate geschikt voor het gebruik in VARIO-VOLANTS of zijdelingse zonweringen – dus overal waar de doorkijk slechts vanaf één zijde mogelijk mag zijn. Het beschermt tegen inkijk en creëert toch een aangename lichtatmosfeer.

Terrasbeglazingssysteem

Het terrasbeglazingssysteem AREA behoort op grond van zijn opbouw tot de zogenaamde koude daken en is verkrijgbaar in de uitvoeringen 'AREA exclusiv' en 'AREA classic'. Zie in het lexicon onder Koud dak

Terrasvouwdak

Bij de extra windstabiele beschaduwingsinstallatie van LEINER (PERGOLA SUNRAIN of SUNSHINE) wordt het zonweringdoek niet opgerold, maar 'gevouwen'. De stabiliteit van de installatie wordt verkregen door meerdere dwarsgordingen. Omdat windkrachten tot 9 Beaufort (afhankelijk van de grootte) het terrasvouwdak niet beschadigen, is het een interessant alternatief voor een vaste terrasbeschaduwing.

Thermische scheiding

Bij thermisch gescheiden aluminiumprofielen zijn de beide helften van het hollekamerprofiel van elkaar gescheiden door het inwendige isolatiemateriaal, zodat het warmteverlies van het metaal naar buiten of de 'koudestraling' naar binnen onderbroken wordt. Bij een thermische scheiding wordt de vorming van condenswater vermeden. Zie in het lexicon onder Koud dak

Tussenrol

Bij twee- of driedelige koppelinstallaties ontstaan sleuven tussen de installaties die niet kunnen worden afgedekt door een zonweringdoek. Voor de afdekking van deze openingen wordt een tussenroldoek op een veeras geïnstalleerd en bij het in- en uitsturen automatisch mee bewogen.

Uitval

De lengte van uw LEINER-zonwering wordt ook wel 'uitval' genoemd. De uitval van de zonwering wordt in uitgestuurde toestand gemeten – van de wand tot aan het uitvalprofiel (voorlijst) – bij een hellingshoek van ca. 15°.

Uitvalprofiel

Het uitvalprofiel is de afsluiting aan de voorzijde van uw LEINER-zonwering – ook wel uitvalbuis of uitvalprofiel genoemd. Het zonweringdoek is aan het uitvalprofiel bevestigd en wordt bij het uitsturen van de knikarmen naar voren getransporteerd. Aan het uitvalprofiel kan ook een volant worden bevestigd.

Uv-bescherming

Doordat de intensiteit van de uv-straling stijgt, wordt ook het risico op een zonnebrand en huidkanker groter. Zonweringen met uv 801-certificeringen bieden een zeer goede bescherming tegen deze straling. De exacte beschermingsfactor (40, 60 of 80) staat vermeld in het informatiemateriaal van het zonweringdoek.

VARIO-VOLANT

VARIO-VOLANT is een in het uitvalprofiel variabel oprolbaar zonweringdoek dat kan worden gebruikt als bescherming tegen inkijk vanaf naburige grondstukken of balkons. De belangrijkste taak is echter de aanpassing van de zonwering aan de stand van de zon. Vooral bij terrassen op het westen – die vaak zijn blootgesteld aan de laagstaande zon – heeft een zonwering zonder VARIO-VOLANT maar een beperkte werking. Door het eenvoudig uitsturen van de VARIO-VOLANT, waarvoor naast de normale zonweringdoeken ook speciale materialen ter beschikking staan, wordt het schaduwgedeelte groter. Alle VARIO-VOLANTS van LEINER zijn desgewenst ook automatisch bestuurbaar via radiografische afstandsbediening.

VERANDAZONWERING

Deze wordt bij glazen terras-/verandadaken boven de beglazing aangebracht. De verandazonwering beschermt de onderliggende ruimte tegen oververhitting.

Verticaal geplaatst glas

De NEN 3569:2011 eist gelaagd glas voor dakmaten groter dan 150 mm. Zie in het lexicon ook onder Gelaagd veiligheidsglas (GVG). Voor de volledigheid wijzen we u op de zorgplicht zoals sinds 1 april 2007 in artikel 1a van de Woningwet is vastgelegd. Uit dit artikel volgt dat de zorgplicht van de eigenaar, gebruiker of bouwer van een bouwwerk verder gaat dan uitsluitend het voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.

Volant

Volants zijn korte, aan het uitvalprofiel van de zonwering aangebrachte doeken in verschillende vormen. Zij zijn decoratieve elementen en verbergen bij veel zonweringtypes de techniek, maar zijn in de commerciële sector ook geschikt als reclameoppervlak.

Vrijstaande zonwering

Vrijstaande zonweringen zijn aan een frame gemonteerde zonweringen die op grote terrassen of vrije vlakken geïnstalleerd worden. Zij worden ingezet als montage aan de wand niet mogelijk is of grote oppervlakken beschaduwd moeten worden. De frames van de vrijstaande zonweringen van LEINER zijn aluminiumconstructies (bijv. GASTRO SUNRAIN).

Waterdichtheid

Hoe waterdicht een zonweringdoek is, is afhankelijk van het gebruikte materiaal en de afwerking van de naden. De waterdichtheid wordt vaak aangegeven als hoogte van een waterkolom die de weerstand tegen doordringing van water aangeeft. Een normaal zonweringdoek heeft een waterkolom van ca. 300 millimeter; met een extra coating kan een waterkolom van ca. 1.000 millimeter worden bereikt. Bij het aaneenstikken ontstaan bij zonweringdoeken echter ondichte punten aan de naden – als de naden worden gelast, is het doek waterdicht, onafhankelijk van de hoeveelheid regen. Een ander, volledig waterdicht alternatief is het zonweringdoek van pvc.

Waterzak

Als een zonwering bij regen uitgestuurd is, bestaat het gevaar voor de vorming van een waterzak. Bij een te geringe hellingshoek van de zonwering en door het doorhangen van het doek kan het water niet weglopen en vormt zo de genoemde waterzak. Al naargelang de hoeveelheid water kan daardoor schade aan de zonwering ontstaan. Gewoonlijk moet de hellingshoek van een zonwering 15° bedragen – bij de gepatenteerde SUNRAIN-zonweringen van LEINER is 5° al voldoende voor een gecontroleerde waterafvoer.

Wind-Protect-Systeem (WPS)

Het Wind-Protect-Systeem WPS is een innovatie van LEINER en is oorspronkelijk ontwikkeld voor de aangescherpte eisen voor de horecazonweringen. Door vastzetbare steunen aan het uitvalprofiel wordt de windstabiliteit van uw zonwering aanzienlijk verhoogd. Al naargelang de afmetingen van de zonwering biedt WPS bescherming tot windkracht 8 – ook bij plotselinge windvlagen. Een windkanaaltest van het Wind-Protect-Systeem ziet u in deze video.

WindPlus

De kabelspanning van het model PERGOLA SUNRAIN verhoogt de stijfheid en windstabiliteit in ongeopende toestand.

Windwachter

De windwachter beschermt een elektrisch aangestuurde zonwering bij teveel wind tegen beschadiging (zie zonwachter). Via een windrad of windsensor herkent de besturing de optredende windkracht en stuurt de zonwering automatisch in.

Windweerstandsklasse

Zonweringen worden volgens de Europese norm EN 13561 onderverdeeld in verschillende windweerstandsklassen. Er zijn vier klassen: 0, 1, 2 en 3. In de regel voldoen zonweringen aan de windweerstandsklasse 2. Belangrijk is echter of de zonwering ook overeenkomstig haar klasse kan worden gemonteerd – dit is vooral afhankelijk van de montage-ondergrond. Bij montage op beton is de vermelde klasse meestal haalbaar, bij lichtere bouwmaterialen zoals cellenbeton kan dit moeilijk tot onmogelijk zijn.

Zijbaanlenging

Het zonweringdoek wordt door een permanent werkend veersysteem op spanning gehouden; de naden en zomen fungeren daarbij als versterking, maar moeten tegelijkertijd de hoogste belastingen standhouden. Vooral de zijbanen zijn bovendien blootgesteld aan de wind. Deze krachten kunnen tot lenging van het materiaal en tot naar opzij omlaag hangende zomen leiden.

ZIP

zie SZ

Zonwachter

Als de zonwering een ruimte moet beschermen tegen te sterke verwarming door de zon, is dit mogelijk met een zogenaamde zonwachter. Hij stuurt een elektrisch aangedreven zonwering uit bij te sterke zonnestraling en weer in zodra de zonnestraling afneemt. Zonwachters zijn in de regel bovendien uitgerust met een windwachter.

Zonwering

De waarschijnlijk meest bekende eigenschap van zonweringen is dat ze beschermen tegen de zonnestralen (zie uv-bescherming) en voorkomen zo een te sterke verwarming van het terras of het balkon. Bij grote glasoppervlakken of serres kan ook de binnenruimte snel warm worden. Aan de buitenkant aangebrachte zonweringen werken net als een airco temperatuurverlagend, maar zonder het energieverbruik ervan en zorgen voor een aangenaam klimaat.

Zonweringdoek

Zonweringdoeken zijn inmiddels hightech-weefsels. Ze voldoen aan de strenge eisen van de ECO-TEX® standaard (zie impregnering).